PIGWA

PIGWA WIELKOOWOCOWA

quince-969020_1280

Opis: jest to gatunek spokrewniony z gruszą. Drzewo rośnie silnie lub bardzo silnie tworząc piękną ozdobę ogródka, szczególnie wiosną podczas kwitnienia (przełom maja, czerwca)– kwiat jest duży, przypominający roślinę ozdobną. Pigwa ma niesamowite właściwości zdrowotne, jest bogata w witaminy i minerały (ma znacznie więcej witaminy C niż cytryna), skutecznie wspomaga układ odpornościowy przez co powinna stać się obowiązkowym składnikiem diety w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Owoc: duży lub bardzo duży (owoce jej osiągają wagę przeciętnie ok 0,5 kg, lecz zdarzają się okazy dochodzące nawet do 1 kg), kształtu gruszki, owoc ten nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji, dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu. Skórka cytrynowożółta. Miąższ twardy, mało soczysty, aromatyczny. Ze względu na dużą zawartość pektyn, owoce pigwy wykorzystywane są do wyrobu marmolad, dżemów, galaretek, kompotów, soków. Swietnie nadają się też do ciast oraz herbaty (konfitura z pigwy dodana do herbaty zadziała podobnie do cytryny – rozjaśni i zmieni jej smak na bardziej kwaskowaty, przy czym dostarczy znacznie więcej składników odżywczych). Ponadto, owoce pigwy, z racji tego iż są naturalnym kwasem, coraz częściej wykorzystywane są do naturalnego zakwaszania soków.

Dojrzałość zbiorcza: od września do października

Zapylacze: odmiana samopylna