STARE ODMIANY JABŁONI

JABŁONIE:

PAPIERÓWKA (OLIWKA ŻÓŁTA)

Stara odmiana jabłoni PapierówkaOpis: stara odmiana, potocznie zwana Papierówką, pochodzi z krajów nadbałtyckich, drzewo rośnie początkowo silnie, po wejściu w okres owocowania średnio silnie. W okres owocowania wchodzi wcześnie (w 2-3 roku po posadzeniu), owocuje obficie lub bardzo obficie i posiada tendencję do przemiennego owocowania. Drzewo bardzo wytrzymałe na mróz.

Owoc: średniej wielkości lub mały (przy słabym owocowaniu – duży), kulistostożkowaty, lekko żebrowany . Skórka cienka, gładka, sucha, jasnozielonkawa, w miarę dojrzewania zmienia kolor na białożółtawy. Powierzchnia skórki pokryta białawym nalotem. Miąższ bardzo delikatny, soczysty, zielonkawobiały do białego, kruchy, dość ścisły, kwaskowatosłodki, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca-koniec lipca

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Gloster, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, James Grieve, Wealthy

ANANAS BERŻENICKI

Jabłoń Ananas Berżenicki stara odmiana jabłoniOpis: bardzo stara letnia odmiana uprawiana jeszcze w przedwojennej Polsce, pochodząca z Wileńszczyzny (Berżenik pod Duksztami)bardzo odporna na mróz oraz wszelakie choroby, jak parch czy mączniak. Jest to odmiana amatorska deserowadrzewo rośnie bardzo silnie, tworząc potężne, kuliste korony. W okres owocowania wchodzi późno, owocuje obficie i regularnie każdego roku.

Owoc: duży lub bardzo duży, kulisto-stożkowaty lub stożkowaty, kształtny, często wydłużony, lekko żebrowany. Skórka mocna, zielonkawożółta, błyszcząca pokryta na dużej powierzchni delikatnym różowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, zwarty, kruchy po dojrzeniu, słodkokwaskowaty, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia;

Zapylacze: odmiana samopylna

JAMES GRIEVE

Jabłoń James GrieveOpis: bardzo stara odmiana otrzymana w Szkocji pod koniec XIX wieku, drzewo rośnie średnio silnie, tworząc średnio zagęszczone, kuliste korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje bardzo obficie i regularnie.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty, wyrównany. Skórka średnio gruba, błyszcząca, gładka, zielonożółta, pokryta czerwopomarańczowym, jednolitym rumieńcem, z delikatnymi purpurowymi smużkami. Miąższ kremowy, średnio twardy, dość soczysty, kwaskowatosłodki, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia – koniec sierpnia;

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Delikates, Golden Delicious, Jerseymac, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Lobo, Oliwka Żółta, Paulared, Piros, Wealthy ;

ANTONÓWKA

Jabłoń Antonówka - Szkółka DANIELOpis: bardzo stara odmiana rosyjska,doskonale nadaje się na przetwory. Drzewo rośnie początkowo słabo, w późniejszych latach średnio silnie, tworząc mocno zagęszczające się, szerokie i spłaszczone korony. W okres owocowania wchodzi dość późno, owocuje średnio obficie, przemiennie.

Owoc: średniej wielkości, nierównoboczny, wydłużony, cylindryczny. Skórka mocna, początkowo zielona, w miarę dojrzewania owocu zielonożółta, czasem pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym żółtopomarańczowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ biały lub białozielonkawy, gruboziarnisty, kruchy, kwaskowaty, bardzo aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia – początek września (tendencja do opadania);

Zapylacze: Cortland, Gloster, James Grieve, Lobo, Oliwka Żólta, Wealthy.

KOSZTELA

Jabłoń Kosztela

Opis: bardzo stara odmiana znana już od 1590 roku. Było to ulubione jabłko króla Jana III Sobieskiego i jego żony Marysieńki, drzewko to uprawiane było w ogrodach Pałacu Wilanowskiego, wówczas jeszcze znane pod nazwą Wierzbówka Biała. Nazwa Kosztela wiąże się z pewną ciekawą anegdotką. Jak podają stare rękopisy znalezione na poddaszu w Pałacu Wilanowskim, pewnej nieurodzajnej jesieni plony były niezmiernie niskie, przez co na dworze udało się zebrać tylko kosz tych słodkich rarytasów, na co zawiedziony król wykrzyknął: „kosz tylko? A Marysieńka tak bardzo je lubi” i stąd wzięła się nazwa Kosztylka, która później przerodziła się w Kosztelę. Przez lata Kosztela zyskiwała coraz bardziej na popularności, jednakże niestety w ostatnich latach już coraz rzadziej można ją spotkać w polskich sadach czy ogrodach, a szkoda, gdyż jest niesamowicie smaczna a drzewo jest niezmiernie odporne na mróz oraz większość chorób atakujących jabłonie. Drzewo rośnie silnie i owocuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości, jasnozielony i żółtozielony z drobnymi cętkami czasem pokryty lekkim rumieńcem. Miąższ bardzo słodki, kruchy, niezwykle smaczny, aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: wrzesień- październik;

Zapylacze: Boiken, James Grieve, Gloster, Wealthy;

ZŁOTA RENETA

Jabłoń Złota Reneta Królowa RenetOpis: Stara odmiana deserowa i przetwórczapochodząca z Francji, doskonale nadaje się do wypieków. Drzewo początkowo rośnie silnie, później słabiej, tworząc szeroką, piramidalną koronę.

Owoc: średniej wielkości owoce, kulistostożkowe, lśniące, zielonożółte, pokryte czerwonopomarańczowym prążkowanym rumieńcem, z żółtawym, ścisłym, kruchym, dość soczystym, słodkowinnym, korzennym miąższem

Dojrzałość zbiorcza: w połowie września

Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Elstar, Gloster, Idared

SZARA RENETA

Jabłoń Szara Reneta stara odmiana jabłoniOpis: Jest to stara odmiana. Owoce idealnie nadające się do suszenia, na szarlotkę, placki, do surówek i sałatek. Drzewa o silnym wzroście o kulistych, zagęszczonych koronach. W owocowanie wchodzą średnio wcześnie i owocują obficie co drugi rok.

Owoc: Duży, lekko spłaszczony. Skórka zielona, ordzawiona lub z rumieńcem. Miąższ zwięzły, średnio soczysty, kwaskowaty.

Dojrzałość zbiorcza: pod koniec września lub początek października

Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Golden Delicious, Elstar, Gloster, Idared, Melrose, Szampion.

MALINOWA OBERLANDZKA

Jabłoń Malinowa OberlandzkaOpis: bardzo stara odmiana pochodząca najprawdopodobniej z Holandii, drzeworośnie słabo, tworzy kulistą, zagęszczoną koronę.

Owoc: średni lub duży, najczęściej jajowaty, rzadziej kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, w czasie zbioru jasnozielona, pokryta prawie całkowicie brunatnokarminowym rumieńcem. Miąższ biały z zielonkawym odcieniem, pod skórką często różowawy, kruchy, lekki, dość soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny z malinowym posmakiem, smaczny, deserowy.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września

Zapylacze: Oliwka Żółta, Wealthy, Jonathan, Koksa Pomarańczowa.

CORTLAND

Jabłoń CortlandOpis: stara, odmiana pochodząca z USA, przydatność produkcyjna deserowaDrzewo rośnie średnio silnie tworząc rozłożyste i kuliste korony. Jest to odmiana wytrzymała na mróz dzięki czemu nadaje się do uprawy nawet w najzimniejszych rejonach kraju. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, z woskowym, sinawym nalotem, zielonożółta, pokryta w dużej części czerwonym, paskowanym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września – początek października;

Zapylacze: Idared, Jonathan, Lobo, Red Delicious, Wealthy.

ELSTAR

Jabłoń Elstar - Szkółka DANIELOpis: odmiana holenderska, deserowa. Drzewo rośnie średnio silnie i silnie, tworząc kuliste, rozłożyste i mocno zagęszczone korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje dość obficie, przemiennie.

Owoc: średniej wielkości, kulisty , wyrównany, regularny. Skórka szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem, z wyraźniejszymi smużkami. Miąższ żółtawy, ścisły, kruchy, średnioziarnisty, soczysty, korzenno-winny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września-początek października;

Zapylacze: Braeburn, Delikates, Elise, Freedom, Florina, Gala, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Melrose.

KOKSA POMARAŃCZOWA

Jabłoń Koksa PomarańczowaOpis: stara odmiana angielska,amatorska i produkcyjna deserowa. Drzewo rośnie średnio silnie. Odmiana wytrzymała na mróz. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, z tendencją do owocowania przemiennego.

Owoc: mały lub średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony. Skórka dość gruba, gładka, sucha, bez woskowego nalotu, często z ordzawieniem w formie delikatnej siateczki, zielonożółta, pokryta pomarańczowym rumieńcem, z karminowoczerwonymi smugami i paskami. Miąższ początkowo zielonkawokremowy, później żółtawy, kruchy, drobnoziarnisty, zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodki, lekko kwaskowaty, wyjątkowo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września;

Zapylacze: Antonówka, Boiken, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Oliwka Żółta, Wealthy.

RED BOSKOOP

Jabłoń Red Boskoop stare odmiany jabłoniOpis: Stara odmiana pochodząca z Holandii. Zwana jest popularnie Szarą Renetą nadająca się do wypieków i przetworów. Drzewo rośnie bardzo silnie, korona kulista, nieco spłaszczona, dość gęsta. Drzewo dość odporne na parcha i mączniaka.

Owoce: Duże, bądź bardzo duże, baryłkowatokuliste. Skórka prawie całkowicie pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ kruchy, kwaśny z korzennym posmakiem.

Dojrzałość zbiorcza: połowa pażdziernika

Zapylacze: Lobo, James Grieve, Gloster, Boiken

WELSA (WEALTHY)

Jabłoń Wuelsa (Wealthy) stara odmiana jabłoni

Opis: bardzo stara odmiana amerykańska, którą już bardzo rzadko można spotkać w naszych polskich sadach (drzewa te mają już ok. 40-50 lat) a szkoda, gdyż jabłoń ta jest niezmiernie odporna na wszelakie choroby, jak mączniak czy parch a co najważniejsze owoce jej są niezwykle smaczne, dają dużo słodkiego soku o miodowej barwie przez co idealnie nadają się zarówno do bezpośredniej konsumpcji jak i na wszelakie przetwory czy wypieki. Drzewo tej odmiany jest wysoce odporne na mróz, tworzy kulistą koronę, wcześnie wchodzi w owocowanie i owocuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości, kulisty, często spłaszczony. Skórka cienka, błyszcząca, zielonożółta pokryta prawie w całości silnym, karminowym, prążkowanym rumieńcem. Miąższ biały,pod skórką lekko różowy, ścisły, kruchy, bardzo soczysty, delikatny.

Dojrzałość zbiorcza: październik

STARKING

Jabłoń StarkingOpis: amerykańska odmiana jabłoni. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc kulistą koronę z lekko przewieszającymi się pędami . W okres owocowania wchodzi dość wcześnie, owocuje obficie i regularnie. Odmiana wytrzymała na mróz,odporna na mączniaka, dobrze znosi suszę.

Owoc: duży lub średniej wielkości, stożkowaty, wydłużony. Skórka mocna, gruba, pokryta prawie w całości buraczkowoczerwonym rumieńcem. Miąższ biały, jędrny, kruchy, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny, orzeźwiający, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października

Zapylacze: Golden Delicious, Koksa Pomarańczowa.

BOIKEN

Jabłoń BoikenOpis: odmiana pochodzenia niemieckiego,wzrost umiarkowany. Korona kulista, luźna. Odmiana odporna na choroby.

Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty, często duży. Skórka tłusta, początkowo zielona, w miarę dojrzewania żółknąca z odcieniem zielonkawym, niekiedy pokryta rozmytym, różowym rumieńcem. Miąższ jędrny, biały, ścisły, kwaskowaty, smak mierny.

Dojrzałość zbiorcza: październik

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Jonatan.

 

WIĘCEJ DOSTĘPNYCH ODMIAN JABŁONI KLIKNIJ TUTAJ