EARLY ORANGE
Opis: wczesna odmiana moreli pochodząca z USA, która świetnie nadaje się zarówno na przetwory jak i do bezpośredniej konsumpcji. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian moreli chętnie sadzona zarówno w przydomowych ogródkach jak i sadach. Jest ona wytrzymała na mróz. Drzewo rośnie silnie tworząc stożkowatą, wąską koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje regularnie i obficie.
Owoc: średniej wielkości o wadze 30-45 g, kulistoowalny, regularny. Skórka gładka intensywnie pomarańczowa pokryta jaskrawoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ ciemnopomarańczowy, zwięzły, słodki, aromatyczny, łatwo odchodzi od pestki, bardzo smaczny i soczysty.
Dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
Zapylacze: Wczesna z Morden, Harcot
GOLDRICH
Opis: wczesna, deserowa odmiana moreli pochodzenia amerykańskiego o niezwykle atrakcyjnych owocach. Jest ona wysoce wytrzymała na niskie temperatury. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc szeroką, rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje regularnie i obficie.
Owoc: średniej wielkości lub duży o wadze 60 – 80 g, owalny, po bokach lekko spłaszczony. Skórka żółta lub jasnopomarańczowa pokryta małym, czewonym, drobno kropkowanym rumieńcem. Miąższ pomarańczowy, zwięzły, lekko kwaskowaty, aromatyczny, łatwo odchodzi od pestki, mało soczysty, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: druga połowa lipca
Zapylacze: Early Orange, Wczesna z Morden
WCZESNA Z MORDEN
Opis: wczesna odmiana moreli popularnie zwana „cytryną” pochodząca z Kanady. Jej główną zaletą jest fakt, że jest ona wyjątkowo wytrzymała na mróz i przymrozki wiosenne oraz mało podatna na choroby. Drzewo rośnie bardzo silnie tworząc szeroką, rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje regularnie i obficie.
Owoc: średniej wielkości lub duży o wadze 30 – 50 g, owalny z wyraźnym czubkiem. Skórka dość silnie omszona, jasnopomarańczowa pokryta rumieńcem. Miąższ pomarańczowy, zwięzły, słodki, lekko aromatyczny, łatwo odchodzi od pestki, bardzo smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
Zapylacze: z reguły samopylna aczkolwiek lepiej plonuje w towarzystwie moreli Harcot lub Early Orange
HARCOT
Opis: bardzo ceniona wczesna odmiana moreli pochodząca z Kanady. Jest to deserowa odmiana, która świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia ze względu na swe słodkie owoce jak równięz do różnego rodzaju ciast, deserów czy przetworów. Jest ona dość wytrzymała na mróz. Drzewo rośnie silnie tworząc szeroką, rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje regularnie i obficie.
Owoc: średniej wielkości lub duży o wadze 40 – 60 g, kulistoowalny. Skórka gładka intensywnie pomarańczowa pokryta jaskrawoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ ciemnopomarańczowy, zwięzły, słodki, aromatyczny, łatwo odchodzi od pestki, bardzo smaczny i soczysty.
Dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
Zapylacze: Early Orange, Wczesna z Morden
SOMO
Opis: późna odmiana moreli pochodzenia polskiego wysoce wytrzymała na niskie temperatury. Drzewo rośnie silnie tworząc kulistą, zagęszczoną koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje regularnie i obficie.
Owoc: drobny lub średniej wielkości o wadze 20 -35 g, kulistoowalny. Skórka gładka, intensywnie pomarańczowa pokryta ciemnoczewonym rumieńcem. Miąższ żółtopomarańczowy, zwięzły, słodki, aromatyczny, łatwo odchodzi od pestki, soczysty, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia
Zapylacze: odmiana samopylna
HARGRAND
Opis: późna odmiana moreli pochodzenia kanadyjskiego wytrzymała na mróz. Jak wszystkie morele jest ona bogata w przeciwutleniacze, które mają niezliczone właściwości zdrowotne (zapobiegają chorobom serca, powstawaniu nowotworów, mają właściwości przeciwstarzeniowe, pomagają kontrolować poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie, itd.) oraz są dobrym źródłem witaminy A (z betakarotenu) i witaminy C. Nie bez przyczyny morele uważane są za jedne z najzdrowszych owoców świata. Drzewo rośnie silnie tworząc szeroką, rozłożystą koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie i plonuje regularnie i obficie.
Owoc: duży lub bardzo duży o wadze 70 – 80 g (zdarzają się okazy dochodzące nawet do 1 kg), kulistoowalny, lekko spłaszczony przy szypułce. Skórka pomarańczowa pokryta niewielkim, plamistym, ciemnoczewonym rumieńcem. Miąższ pomarańczowy, wyjątkowo zwięzły, słodki, lekko aromatyczny, łatwo odchodzi od pestki, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia
Zapylacze: Goldrich, Harcot