Któż nie pamięta tych smaków z dzieciństwa? Przepyszny smak papierówki zerwany w starym ogrodzie babci podczas letniego wypoczynku, zachwycających swym smakiem i aromatem malinówek, koszteli, koksy czy renet świetnie nadających się na wszelakie wypieki. W starych ogrodach naszych dziadków nigdy nie brakowało przepysznej gruszy klapsy, wiśni łutówki idealnie nadającej się na soki i kompoty czy węgierek, z których to zawsze powstawały przepyszne powidła, marmolady oraz przeróżne ciasta.
Tak bogate w smaku i zdrowe odmiany coraz rzadziej pojawiają się w supermarketach czy choćby nawet ulicznych straganach czy bazarach. Zostały one wyparte przez nowsze odmiany, które prowadzone są w sadach nowoczesnymi metodami.
Stare odmiany są niezmiernie odporne na wszelakie choroby i wytrzymałe na mróz przez co idealnie nadają się do nasadzeń w sadach ekologicznych czy naszych przydomowych ogródkach.