JABŁONIE


ODMIANY LETNIE:

GENEVA EARLY

Jabłoń Geneva Early Czerwona PapierówkaOpis: odmiana wyhodowana w USA potocznie zwana Czerwoną Papierówką. Jest to letnia odmiana deserowa. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy dość luźne i wzniesione korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie tuż po posadzeniu i owocuje obficie i corocznie. Drzewo odporne na mączniaka i parcha.

Owoc: średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony, regularny. Skórka błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonkawożółta z jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem pokrywającym ponad połowę owocu. Przetchlinki małe, jasne. Miąższ biały lub białokremowy, średnio zwięzły, bardzo soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca – koniec lipca (najlepiej kilkukrotnie) – tuż przed Oliwką Żółtą;

Zapylacze: Discovery, James Grieve, Jerseymac, Idared, Katja, Oliwka Żółta

OLIWKA ŻÓŁTA (PAPIERÓWKA)

Stara odmiana jabłoni PapierówkaOpis: stara odmiana, potocznie zwana Papierówką, pochodzi z krajów nadbałtyckich, drzewo rośnie początkowo silnie, po wejściu w okres owocowania średnio silnie. W okres owocowania wchodzi wcześnie (w 2-3 roku po posadzeniu), owocuje obficie lub bardzo obficie i posiada tendencję do przemiennego owocowania. Drzewo bardzo wytrzymałe na mróz.

Owoc: średniej wielkości lub mały (przy słabym owocowaniu – duży), kulistostożkowaty, lekko żebrowany . Skórka cienka, gładka, sucha, jasnozielonkawa, w miarę dojrzewania zmienia kolor na białożółtawy. Powierzchnia skórki pokryta białawym nalotem. Miąższ bardzo delikatny, soczysty, zielonkawobiały do białego, kruchy, dość ścisły, kwaskowatosłodki, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca-koniec lipca

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Gloster, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Wealthy

JULY RED

Jabłoń Julyred

Opis: bardzo smaczna, stara, letnia odmiana pochodząca z USA. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc kulistą, dość zagęszczoną koronę. W okres owocowania wchodzi w 3-4 roku po posadzeniu, plonuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości, kulisty lub kulistostożkowaty. Skórka gładka, błyszcząca pokryta czerwonym rozmytym prążkowanym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, soczysty, słodkowinny z wyczuwalnym posmakiem jeżynowo-malinowym, kruchy, aromatyczny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: początek sierpnia (pierwsza dekada);

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Cortland, Elstar, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Rubinette

PIROS

Jabłoń PirosOpis: bardzo smaczna letnia odmiana pochodząca z Niemiec. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc rozłożystą, luźną koronę. Jest to odmiana odporna na parcha i mączniaka. W okres owocowania wchodzi wcześnie po posadzeniu, plonuje dość obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistostożkowaty, regularny. Skórka mocna, raczej sucha pokryta intensywnie karminowym prążkowanym rumieńcem. Miąższ kremowy, bardzo soczysty, słodkowinny, orzeźwiający, niezmiernie smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: początek sierpnia (pierwsza dekada);

Zapylacze: Golden Delicious, Idared, Idaredest, James Grieve, Julyred, Malinówka, Melrose, Najdared, Oliwka Żółta, Pinova, Szampion.

ANANAS BERŻENICKI

Jabłoń Ananas Berżenicki stara odmiana jabłoniOpis: bardzo stara letnia odmiana uprawiana jeszcze w przedwojennej Polsce, pochodząca z Wileńszczyzny (Berżenik pod Duksztami), bardzo odporna na mróz oraz wszelakie choroby, jak parch czy mączniak. Jest to odmiana amatorska deserowa, znana ze swojego ananasowego posmaku z nutą czarnej porzeczki.  Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc potężne, kuliste korony. W okres owocowania wchodzi późno, owocuje obficie i regularnie każdego roku.

Owoc: duży lub bardzo duży, kulisto-stożkowaty lub stożkowaty, kształtny, często wydłużony, lekko żebrowany. Skórka mocna, zielonkawożółta, błyszcząca pokryta na dużej powierzchni delikatnym różowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, zwarty, kruchy po dojrzeniu, słodkokwaskowaty, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia;

Zapylacze: odmiana samopylna

JAMES GRIEVE

Jabłoń James GrieveOpis: bardzo stara odmiana otrzymana w Szkocji pod koniec XIX wieku, niezmiernie smaczna, odporna na choroby. James Grieve jest świetnym zapylaczem dla innych jabłoni. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc średnio zagęszczone, kuliste korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje bardzo obficie i regularnie.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty, wyrównany. Skórka średnio gruba, błyszcząca, gładka, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, jednolitym rumieńcem, z delikatnymi purpurowymi smużkami. Miąższ kremowy, średnio twardy, dość soczysty, kwaskowatosłodki, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia – koniec sierpnia;

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Delikates, Golden Delicious, Jerseymac, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Lobo, Oliwka Żółta, Paulared, Piros, Wealthy ;

KATJA 

Jabłoń Katja

Opis: odmiana pochodząca ze Szwecji, amatorska deserowa, drzewo rośnie średnio silnie, tworząc dość luźne, kuliste i wzniesione korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i regularnie.

Owoc: średniej wielkości, kulisto-stożkowaty lub stożkowaty, regularny, często wydłużony, lekko żebrowany. Skórka średniej grubości, sucha, bez nalotu woskowego, zielonkawożółta, pokryta na dużej powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białokremowy, drobnoziarnisty, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia – koniec sierpnia;

Zapylacze: Cortland, Koksa Pomarańczowa, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Lobo, Oliwka Żółta, Paulared.

ODMIANY JESIENNE:

ANTONÓWKA

Jabłoń Antonówka - Szkółka DANIELOpis: bardzo stara odmiana rosyjska,doskonale nadaje się na szarlotki lub inne przetwory ze względu na stosunkowo niską zawartość cukrów w owocach. Drzewo rośnie początkowo słabo, w późniejszych latach średnio silnie, tworząc mocno zagęszczające się, szerokie i spłaszczone korony. W okres owocowania wchodzi dość późno, owocuje średnio obficie, przemiennie.

Owoc: średniej wielkości, nierównoboczny, wydłużony, cylindryczny. Skórka mocna, początkowo zielona, w miarę dojrzewania owocu zielonożółta, czasem pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym żółtopomarańczowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ biały lub białozielonkawy, gruboziarnisty, kruchy, kwaskowaty, bardzo aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia – początek września (tendencja do opadania);

Zapylacze: Cortland, Gloster, James Grieve, Lobo, Oliwka Żólta, Wealthy.

WITOS

Jabłoń WitosOpis: polska odmiana jesienna całkowicie odporna na parcha a więc doskonale nadająca się do upraw ekologicznych. Drzewo rośnie silnie, tworząc słabo zagęszczające się, szerokie, kuliste korony. W okres owocowania wchodzi dość późno, owocuje obficie, przemiennie.Drzewo odporne na mróz.

Owoc: duży lub bardzo duży, kulisty. Skórka zielona pokryta czerwonym, paskowo-rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, zwarty, chrupiący, kwaskowato-słodki, niezmiernie soczysty, wyjątkowo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: początek września- połowa września;

Zapylacze: Lobo, Szampion, Golden Delicious, Wealthy.

DELIKATES

Jabłoń DelikatesOpis: odmiana polska,produkcyjna i amatorska deserowa. Drzewo rośnie dość silnie, tworząc początkowo wzniesioną, a po wejściu w okres owocowania luźną, kulistą koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i corocznie. Odmiana wytrzymała na mróz oraz odporna na mączniaka.

Owoc: średniej wielkości lub duży, kulistobaryłkowaty. Skórka gładka z tłustawym nalotem, zielonożółta, pokryta w 3/4 żywoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ biały, drobnoziarnisty, bardzo soczysty, winny o przyjemnym smaku i aromacie.

Dojrzałość zbiorcza: początek września – połowa września (tendencja do opadania);

Zapylacze: Golden Delicious, Idared, James Grieve, Jonathan, Szampion, Wealthy;

PAULARED 

Jabłoń PaularedOpis: odmiana amerykańska, produkcyjna deserowa. Drzewo rośnie słabiej niż silnie tworząc stożkowatokuliste, luźne i otwarte korony, z małą ilością krótkopędów. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje średnio obficie i przeważnie corocznie.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony. Skórka gładka, błyszcząca, cienka, zielonożółta do jasnożółtej, pokryta w 90% ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem i bardzo wyraźnym woskowym nalotem. Miąższ biały lub kremowobiały, gruboziarnisty, ścisły, średnio twardy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny, bardzo smaczny, nieco przypominający smak truskawki.

Dojrzałość zbiorcza: początek września – połowa września (zbiór dwukrotny);

Zapylacze: Bohemia, Braeburn, Delikates, James Grieve, Ligol, Rubin, Szampion, Szampion Reno, Wealthy;

NOVAMAC

Jabłoń NovamacOpis: odmiana kanadyjska, polecana do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich. Drzewo rośnie średnio silnie a nawet słabo, tworzy koronę wyniosłą, wytrzymałe na mróz, całkowicie odporne na parcha przez co bardzo dobrze nadaje się do nasadzeń ekologicznych. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie ale raczej regularnie.

Owoc: średniej wielkości lub mały, kulisty, lekko spłaszczony, regularny i wyrównany. Skórka średnio gruba, błyszcząca, zielonkawożółta, ze słabym nalotem woskowym, pokryta na 50-90% powierzchni ciemnoczerwonym, wiśniowym, rozmyto- paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowobiały lub biały, z lekkim zielonkawym odcieniem, drobnoziarnisty, luźny, soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa września;

Zapylacze: Cortland, Cortland Wicki, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Lobo, Starking, Starkrimson, Szampion.

LOBO

Jabłoń LoboOpis: odmiana kanadyjska, produkcyjna deserowa. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę dużą, rozłożystą, wytrzymałe na mróz, odporne na mączniaka.. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje średnio obficie, początkowo corocznie, w późniejszych latach z tendencją do owocowania przemiennego.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony, lub kulisty, delikatnie żebrowany. Skórka średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ soczysty, kruchy, zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: początek września – połowa września;

Zapylacze: Cortland, Cortland Wicki, Florina, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan

KOSZTELA

apple-158419_1280

Opis: bardzo stara odmiana znana już od 1590 roku. Było to ulubione jabłko króla Jana III Sobieskiego i jego żony Marysieńki, drzewko to uprawiane było w ogrodach Pałacu Wilanowskiego, wówczas jeszcze znane pod nazwą Wierzbówka Biała. Nazwa Kosztela wiąże się z pewną ciekawą anegdotką. Jak podają stare rękopisy znalezione na poddaszu w Pałacu Wilanowskim, pewnej nieurodzajnej jesieni plony były niezmiernie niskie, przez co na dworze udało się zebrać tylko kosz tych słodkich rarytasów, na co zawiedziony król wykrzyknął: „kosz tylko? A Marysieńka tak bardzo je lubi” i stąd wzięła się nazwa Kosztylka, która później przerodziła się w Kosztelę. Przez lata Kosztela zyskiwała coraz bardziej na popularności, jednakże niestety w ostatnich latach już coraz rzadziej można ją spotkać w polskich sadach czy ogrodach, a szkoda, gdyż jest niesamowicie smaczna a drzewo jest niezmiernie odporne na mróz oraz większość chorób atakujących jabłonie. Drzewo rośnie silnie i owocuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości, jasnozielony i żółtozielony z drobnymi cętkami czasem pokryty lekkim rumieńcem. Miąższ bardzo słodki, kruchy, niezwykle smaczny, aromatyczny.

Dojrzałość zbiorcza: wrzesień- październik;

Zapylacze: Boiken, James Grieve, Gloster, Wealthy;

HONEYGOLD

Jabłoń HoneygoldOpis: stara odmiana pochodząca z USA, drzewo rośnie średnio-silnie, tworzy szeroką, stożkowatą i zagęszczoną koronę. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, plonuje obficie z tendencją do przemiennego owocowania. Ze względu na swój niesamowity słodki miodowy posmak połączony z lekką kwasowością oraz chrupiący, twardy miąższ bez wątpienia możemy to jabłko zaliczyć do jednych z najsmaczniejszych odmian jabłoni. Ponadto Honeygold jest niezmiernie soczysty, dzięki czemu idealnie nadaje się również na soki.

Owoc: duży lub bardzo duży, najczęściej stożkowaty, lub kulisto-stożkowaty, regularny. Skórka zielonożółta pokryta rozmytym, paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowo-biały, twardy, zwarty, bardzo soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny z miodowym posmakiem, wyjątkowo smaczny, deserowy.

Dojrzałość zbiorcza: połowa wrześniakoniec września

Zapylacze: Cortland, Cortland Wicki, Empire, Gala, Gala Must, Golden Delicious, James Grieve, Royal Gala, Spartan;

ZŁOTA RENETA

Jabłoń Złota Reneta Królowa RenetOpis: Stara odmiana deserowa i przetwórcza pochodząca z Francji, doskonale nadaje się do wypieków. Drzewo początkowo rośnie silnie, później słabiej, tworząc szeroką, piramidalną koronę.

Owoc: średniej wielkości owoce, kulistostożkowe, lśniące, zielonożółte, pokryte czerwonopomarańczowym prążkowanym rumieńcem, z żółtawym, ścisłym, kruchym, dość soczystym, słodkowinnym, niezmiernie smacznym miąższem.

Dojrzałość zbiorcza: w połowie września

Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Elstar, Gloster, Idared

SZARA RENETA

Jabłoń Szara RenetaOpis: Jest to stara odmiana. Owoce idealnie nadające się do suszenia, na szarlotkę, placki, do surówek i sałatek. Drzewa o silnym wzroście o kulistych, zagęszczonych koronach. W owocowanie wchodzą średnio wcześnie i owocują obficie co drugi rok.

Owoc: Duży, lekko spłaszczony. Skórka zielona, ordzawiona lub z rumieńcem. Miąższ zwięzły, średnio soczysty, kwaskowaty.

Dojrzałość zbiorcza: pod koniec września lub początek października

Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Golden Delicious, Elstar, Gloster, Idared, Melrose, Szampion.

MALINOWA OBERLANDZKA

Jabłoń Malinowa OberlandzkaOpis: bardzo stara odmiana pochodząca najprawdopodobniej z Holandii, drzewo rośnie słabo, tworzy kulistą, zagęszczoną koronę.

Owoc: średni lub duży, najczęściej jajowaty, rzadziej kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, w czasie zbioru jasnozielona, pokryta prawie całkowicie brunatnokarminowym rumieńcem. Miąższ biały z zielonkawym odcieniem, pod skórką często różowawy, kruchy, lekki, dość soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny z malinowym posmakiem, smaczny, deserowy.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września

Zapylacze: Oliwka Żółta, Wealthy, Jonathan, Koksa Pomarańczowa.

FREEDOM

apple-158419_1280Opis: parchoodporna odmiana amerykańska nadająca się do nasadzeń ekologicznych, deserowa i przetwórcza, polecana do ogródków działkowych i przydomowych. Drzewo rośnie silnie, tworząc luźne, stożkowate korony. Odmiana dość wytrzymała na mróz. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie i obficie, corocznie.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty. Skórka cienka, zielonożółta, pokryta w 50-70% karminowoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem.Miąższ biały i kremowobiały z lekkim zielonkawym odcieniem, delikatny, bardzo kruchy, średnio soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września – połowa października;

Zapylacze: Idared, James Grieve, Gala, Gala Must, Gloster, Szampion, Szampion Reno, Wealthy;

CORTLAND

Jabłoń CortlandOpis: stara, odmiana pochodząca z USA, przydatność produkcyjna deserowa. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc rozłożyste i kuliste korony. Jest to odmiana wytrzymała na mróz dzięki czemu nadaje się do uprawy nawet w najzimniejszych rejonach kraju. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, z woskowym, sinawym nalotem, zielonożółta, pokryta w dużej części czerwonym, paskowanym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września – początek października;

Zapylacze: Idared, Jonathan, Lobo, Red Delicious, Wealthy.

ELSTAR

Jabłoń Elstar - Szkółka DANIELOpis: odmiana holenderska, deserowa, jedna z najlepszych krzyżówek Golden Deliciousa w smaku przypominająca nieco Koksę Pomarańczową. Drzewo rośnie średnio silnie i silnie, tworząc kuliste, rozłożyste i mocno zagęszczone korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje dość obficie, przemiennie.

Owoc: średniej wielkości, kulisty , wyrównany, regularny. Skórka szorstka, średnio gruba, zielonożółta, pokryta czerwonopomarańczowym, rozmyto-paskowanym rumieńcem, z wyraźniejszymi smużkami. Miąższ żółtawy, ścisły, kruchy, średnioziarnisty, soczysty, korzenno-winny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września-początek października;

Zapylacze: Braeburn, Delikates, Elise, Freedom, Florina, Gala, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Melrose.

SZAMPION

Jabłoń SzampionOpis: Odmiana czeskaOwoc deserowy ale również przydatny na przecier i soki dla dzieci. Rośnie średnio-silnie, tworzy korony stożkowate, średnio zagęszczone. Pąki kwiatowe zakłada na krótkopędach i pędach jednorocznych.

Owoc: Duży lub średniej wielkości, kulistostożkowaty. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny .

Dojrzałość zbiorcza: koniec września, pierwsze dni października

Zapylacze: James Grieve, Delikates, Lobo, Golden Delicious.

KOKSA POMARAŃCZOWA

Jabłoń Koksa PomarańczowaOpis: stara odmiana angielska, amatorska i produkcyjna deserowa. Drzewo rośnie średnio silnie. Odmiana wytrzymała na mróz. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, z tendencją do owocowania przemiennego.

Owoc: mały lub średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony. Skórka dość gruba, gładka, sucha, bez woskowego nalotu, często z ordzawieniem w formie delikatnej siateczki, zielonożółta, pokryta pomarańczowym rumieńcem, z karminowoczerwonymi smugami i paskami. Miąższ początkowo zielonkawokremowy, później żółtawy, kruchy, drobnoziarnisty, zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodki, lekko kwaskowaty, wyjątkowo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września;

Zapylacze: Antonówka, Boiken, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Oliwka Żółta, Wealthy.

ODMIANY ZIMOWE:

GALA

Jabłoń Gala - Szkółka DANIELOpis: nowozelandzka odmiana jabłoni. Drzewo rośnie słabo lub średnio silnie, tworzy stożkowate, szerokie korony z dużą liczbą krótkopędów. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje bardzo obficie, z wyraźną tendencją do owocowania przemiennego (wymaga przerzedzania zawiązków).

Owoc: mały lub średniej wielkości, stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, początkowo zielonkawożółta, później złocistożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, paskowano-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września – początek października;

Zapylacze: Braeburn, Discovery, Elise, Elstar, Gloster, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grieve, Katja, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Paulared.

LIGOL

Jabłoń LigolOpis: odmiana polska, otrzymana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach w 1972 roku z populacji siewek powstałych ze skrzyżowania odmian Linda i Golden Delicious. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc umiarkowanie zagęszczone, stożkowate korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie a nawet bardzo wcześnie, owocuje obficie z tendencją do owocowania przemiennego (wymaga przerzedzania zawiązków).

Owoc: duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta w 50-70% powierzchni jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki średnio duże. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. 

Dojrzałość zbiorcza: koniec września – połowa października;

Zapylacze: Elise, Elstar, James Grieve, Gala, Gala Must, Gloster, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Idared, Lobo, Rubin, Szampion, Szampion Reno, Witos;

CAMSPUR

Jabłoń Camspur - Szkółka DANIELOpis: amerykańska odmiana jabłoni o niezwykle atrakcyjnym ładnie wybarwionym owocu. Jest to jeden z najbardziej cenionych sportów Red Deliciousa. Drzewo rośnie słabo lub średnio silnie, tworzy liczne krótkopędy, które łatwo można uformować w małą, zgrabną koronkę. Jest to odmiana odporna na mróz, więc świetnie nadaje się do uprawy w naszych warunkach. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie (często bardzo obficie – wymaga przerzedzania zawiązków aby uzyskać pożądaną wielkość owoców) i corocznie.

Owoc: średniej wielkości lub duży (po przerzedzeniu zawiązków), kształt bardzo atrakcyjny, stożkowaty. Skórka twarda, gładka, ogólnie zielona lecz w 100% pokryta intensywnym, karmazynowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ biało-zielonkawy, dość ścisły, jędrny, słodki, chrupiący, lekko kwaskowaty, aromatyczny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: kilka dni (5-10) przed Goldenem;

Zapylacze: Gloster, Golden Delicious, Idared, Gala;

GOLDEN DELICIOUS

Jabłoń Golden Delicious - Szkółka DANIELOpis: amerykańska odmiana jabłoni, odmiana produkcyjna deserowa. Bez wątpienia jest to jedna z najważniejszych odmian jabłoni dwudziestego wieku, zarówno dla konsumentów jak i hodowców. Jest ona łatwa w uprawie i dobrze się przechowuje. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę małą, kulistostożkową. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie (często bardzo obficie – wymaga przerzedzania zawiązków), z tendencją do owocowania przemiennego.

Owoc: średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty, rzadziej kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto- prążkowanym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października;

Zapylacze: Elstar, Gloster, Idared, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Oliwka Żółta, Starking, Starkrimson, Wealthy.

RED BOSKOOP

Jabłoń Red Boskoop stare odmiany jabłoniOpis: Stara odmiana, która, jak sama nazwa sugeruje  pochodzi z miejscowości Boskoop w Holandii. Zwana jest popularnie Szarą Renetą, świetnie nadaje się do wypieków i przetworów. Generalnie ma bardzo dużą zawartość witaminy C, nawet czterokrotnie wyższą od takich odmian jak Golden Delicious czy Granny Smith, które również uchodzą za niezmiernie bogate w tą witaminę. Drzewo rośnie bardzo silnie, korona kulista, nieco spłaszczona, dość gęsta. Drzewo dość odporne na parcha i mączniaka.

Owoce: Duże, bądź bardzo duże, baryłkowatokuliste. Skórka prawie całkowicie pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ kruchy, kwaśny z korzennym posmakiem.

Dojrzałość zbiorcza: połowa pażdziernika

Zapylacze: Lobo, James Grieve, Gloster, Boiken.

WELSA (WEALTHY)

Jabłoń Wuelsa (Wealthy) stara odmiana jabłoni

Opis: bardzo stara odmiana amerykańska, którą już bardzo rzadko można spotkać w naszych polskich sadach (drzewa te mają już ok. 40-50 lat) a szkoda, gdyż jabłoń ta jest niezmiernie odporna na wszelakie choroby, jak mączniak czy parch a co najważniejsze owoce jej są niezwykle smaczne, dają dużo słodkiego soku o miodowej barwie przez co idealnie nadają się zarówno do bezpośredniej konsumpcji jak i na wszelakie przetwory czy wypieki. Drzewo tej odmiany jest wysoce odporne na mróz, tworzy kulistą koronę, wcześnie wchodzi w owocowanie i owocuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości, kulisty, często spłaszczony. Skórka cienka, błyszcząca, zielonożółta pokryta prawie w całości silnym, karminowym, prążkowanym rumieńcem. Miąższ biały,pod skórką lekko różowy, ścisły, kruchy, bardzo soczysty, delikatny.

Dojrzałość zbiorcza: październik

JONAGOLD

Jabłoń JonagoldOpis: odmiana amerykańska, produkcyjna deserowa. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc rozłożyste, szerokostożkowate i średnio zagęszczone korony, o zwisających pędach. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje średnio obficie, z tendencją do owocowania przemiennego.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na ok. 1/3 powierzchni czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - połowa października (zbiór dwu-trzykrotny);

Zapylacze: Bohemia, Cortland, Cortland Wicki, Elise, Elstar, Gala, Gloster, Granny Smith, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, Melrose, Red Delicious, Szampion;

JONICA

Jabłoń JonicaOpis: odmiana amerykańska, produkcyjna deserowa, mutant Jonagolda. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc rozłożyste, szerokostożkowate i średnio zagęszczone korony, o zwisających pędach. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje średnio obficie, z tendencją do owocowania przemiennego.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na całości czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - połowa października;

Zapylacze: Bohemia, Cortland, Cortland Wicki, Elise, Elstar, Gala, Gloster, Granny Smith, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, Melrose, Red Delicious, Szampion;

EMPIRE

apple-158419_1280Opis: bardzo smaczna wczesnozimowa odmiana pochodząca z USA. Drzewo rośnie silnie tworząc wyniosłą a po kilku latach kulistą, dość zagęszczoną koronę. Odmiana ta charakteryzuje się dużą odpornością na mączniaka, jednak jest dość wrażliwa na parcha. W okres owocowania wchodzi w 3-4 roku po posadzeniu, plonuje obficie i corocznie.

Owoc: średniej wielkości, kulisty. Skórka mocna, gładka pokryta prawie w całości ciemnoczerwonym rumieńcem oraz delikatnym nalotem. Miąższ kremowobiały, kruchy, soczysty, kwaskowaty,nieco aromatyczny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: początek października (pierwsza dekada);

Zapylacze: Cortland, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Oliwka Żółta, Paulared.

ALWA

Opislukasówka 015: odmiana polska, produkcyjna deserowa, drzewo rośnie bardzo silnie tworząc rozłożyste i szerokokuliste korony. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje obficie z tendencją do owocowania przemiennego. Odmiana bardzo odporna na mróz nadająca się do uprawy nawet w najzimniejszych rejonach kraju.

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisty, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonożółta, pokryta prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: od początku do połowy października;

Zapylacze: Cortland, Delikates, Gloster, Golden Delicious, Idared, Ligol, Melrose, Paulared, Szampion, Witos;

GLOSTER

apple-158419_1280Opis: niemiecka odmiana jabłoni. Drzewo rośnie początkowo silnie, w późniejszych latach umiarkowanie silnie, tworząc wzniesione korony, z tendencją do ogołacania się pędów. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i regularnie.Odmiana wytrzymała na mróz.

Owoc: duży a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta prawie w całości ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października – koniec października;

Zapylacze: Cortland, Cortland Wicki, Elstar, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Szampion Reno;

STARKING

Jabłoń StarkingOpis: amerykańska odmiana jabłoni. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc kulistą koronę z lekko przewieszającymi się pędami . W okres owocowania wchodzi dość wcześnie, owocuje obficie i regularnie. Odmiana wytrzymała na mróz,odporna na mączniaka, dobrze znosi suszę.

Owoc: duży lub średniej wielkości, stożkowaty, wydłużony. Skórka mocna, gruba, pokryta prawie w całości buraczkowoczerwonym rumieńcem. Miąższ biały, jędrny, kruchy, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny, orzeźwiający, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października

Zapylacze: Golden Delicious, Koksa Pomarańczowa.

IDARED

Jabłoń Idared - Szkółka DanielOpis: odmiana pochodząca z USA , produkcyjna deserowa i przetwórcza, drzewo rośnie początkowo silnie, w późniejszych latach umiarkowanie silnie, tworząc mocno zagęszczone, kuliste korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, a nawet bardzo obficie i regularnie. Kwitnie średnio wcześnie (odmiana częściowo samopylna);

Owoc: średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości żywoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ jędrny, biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października;

Zapylacze: Boiken, Cortland, Cortland Wicki, James Grieve, Jerseymac, Jonathan, Ligol, Melrose, Szampion, Szampion Reno.

BOIKEN

Jabłoń BoikenOpis: odmiana pochodzenia niemieckiego, wzrost umiarkowany. Drzewo średnio odporne na mróz. Korona kulista, luźna. Odmiana odporna na choroby. Drzewo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i przemiennie.

Owoc: średniej wielkości, kulistostożkowaty. Skórka lekko tłusta, początkowo zielona, w miarę dojrzewania zmienia się w zielonkawo-żółty kolor, czasem pokryta rozmytym, czerwonym rumieńcem. Miąższ jędrny, biały z zielonkawym odcieniem, ścisły, kwaskowaty, idealnie nadający się na przetwory, soki, ciasta.

Dojrzałość zbiorcza: koniec października

Zapylacze: Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa, Malinowa Oberlandzka, Jonatan.

MELROSE

apple-158419_1280Opis: amerykańska odmiana zimowa wytrzymała na mróz i dość odporna na parcha. Drzewo rośnie silnie, tworząc wzniosłą koronę. Dość wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie i corocznie.

Owoc: duży, kulisty, dość ciężki. Skórka zielonożółta pokryta prawie w całości ciemnoczerwonym rozmytym rumieńcem. Miąższ bardzo soczysty, kwaskowaty, ścisły, lekko aromatyczny, niezmiernie smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: koniec października/ początek listopada

Zapylacze: Elstar, Gloster, Golden Delicious, James Grieve, Koksa Pomarańczowa, Jonathan, Szampion.

BRAEBURN

Jabłoń Braeburn - Szkółka DANIELOpis: odmiana pochodząca z Nowej Zelandii idealnie nadająca się do wszelakich wypieków jak i do bezpośredniej konsumpcji. Jest to jedna z najbardziej cenionych późnozimowych odmian jabłoni. Jest ona odporna na parcha, mączniaka oraz zarazę ogniową. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc rozłożystą koronę. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje obficie. Odmiana ta bardzo dobrze znosi transport i przechowuje się w chłodni aż do maja,  owoc nie opada z drzew przed zbiorem.

Owoc: średniej wielkości lub duży, jajowaty. Skórka zielonkawożółta, błyszcząca pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem z purpurowymi cętkami. Miąższ jasnokremowy, jędrny, soczysty, słodki, kruchy, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: początek listopada

Zapylacze: Cortland, Elstar, Gala, Golden Delicious, Granny Smith.

GRANNY SMITH

Jabłoń Granny Smith zielone jabłkoOpis: odmiana pochodząca z Australii, deserowa nadająca się zarówno do gotowania i pieczenia (jej miąższ nie brązowieje tak szybko jak w przypadku innych odmian), jak i do jedzenia na surowo. Drzewo rośnie średnio silnie tworząc rozłożystą koronę. Jabłka Granny Smith należą do najmniej kalorycznych z owoców i najbardziej bogatych w antyoksydanty zapobiegające powstawaniu nowotworów, witaminy, błonnik i potas, które mają wysokie właściwości odchudzające i obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Owoc: duży lub bardzo duży, kulistostożkowaty. Skórka intensywnie zielona, błyszcząca, gładka, lśniąca. Miąższ jędrny, soczysty, słodkokwaśny, bardzo smaczny.

Dojrzałość zbiorcza: listopad

Pollinators: odmiana samopylna, jednak lepiej plonuje w towarzystwie Golden Deliciousa;