ŚLIWY JAPOŃSKIE

KOMETA

Śliwa Japońska KometaOpis: bardzo smaczna deserowa odmiana śliwy japońskiej pochodząca z Rosji. Charakteryzuje się ona dużą odpornością na mróz oraz niską podatnością na wszelakie choroby atakujące śliwy. Śliwy japońskie zyskują coraz większą popularność wśród polskich działkowiczów ze względu na łatwość w uprawie, wysoką trwałość i małą podatność na gnicie. Drzewo odmiany Kometa rośnie dość słabo, wcześnie wchodzi w owocowanie, bo już w 3 roku po posadzeniu, owocuje regularnie w każdym roku i obficie.

Owoc: średniej wielkości o wadze 30 g, kulisty, czasami lekko wydłużony . Skórka żółta, pokryta czerwonobordowym nalotem. Miąższ żółty, kwaskowosłodki, soczysty, smaczny, nie odchodzi łatwo od pestki.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza i druga dekada lipca

Zapylacze: Vanier, Shiro, Ożark Premier

SHIRO

Śliwa Renkloda UlenaOpis: bardzo smaczna deserowa odmiana śliwy japońskiej pochodząca z Kalifornii, USA. Shiro po japońsku oznacza „biały”, jest to jedna z najbardziej niezawodnych dla naszego klimatu i jedna z najsmaczniejszych śliwek japońskich. Charakteryzuje się ona dużą odpornością na mróz oraz niską podatnością na choroby grzybowe oraz wysoką tolerancją na szarkę. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wcześnie wchodzi w owocowanie, bo już w 3 roku po posadzeniu, owocuje regularnie i obficie.

Owoc: średniej wielkości o wadze 35 -40 g, sercowaty, symetryczny . Skórka żółta, prawie przezroczysta pokryta białym nalotem. Miąższ żółty, kwaskowosłodki, zwarty, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny, przylegający do pestki.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada sierpnia

Zapylacze: Ożark Premier

VANIER

Opis: bardzo smaŚliwa Japońska -Vanierczna deserowa odmiana śliwy japońskiej pochodząca z Kanady. Jej zaletą jest niewątpliwie smak oraz atrakcyjnie wybarwiona skórka. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wcześnie wchodzi w owocowanie, bo już w 3 – 4 roku po posadzeniu, owocuje regularnie i obficie.

Owoc: duży o wadze 40 -50 g, kulisty, symetryczny . Skórka żółta lub żółtopomarańczowa pokryta różowoczerwonym rumieńcem z lekkim fioletowym nalotem. Miąższ żółty, słodki, dość miękki, soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny, przylegający do pestki.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada sierpnia

Zapylacze: Ożark Premier, Shiro, Kometa

 

ŚLIWA OŻARK PREMIER

Śliwa Japońska Ożark Premier